Так шкідлива кава чи ні? Давайте розберемося. Насіння
кавового дерева (Coffea Arabica, C. Robusta, C. Canephora, та інших
видів.) містить алналоїд кофеїн, який у малих дозах (50-100мг) впливає
позитивно на функцію коро головного мозку і вважається
практично найкращими
психостимулятором, із 10 кавових зерен переходять у чашку кави якраз оці
оптимальні 100гр кофеїну (смертельна доза 10гр). знаменно що ще 160 років тому
в медичних посібниках писали про
шкідливість кави та чаю (теж містить кофеїн), наприклад в одній польській книзі
кава і чай характеризувались як шкідливі напої, бо вони «не можуть втамувати
почуття голоду і спраги, шкодять подразненням нервової системи, так і своєю
гарячністю, ослаблюють шлунок, а з часом зовсім нищать сили травлення». І далі
багато є осіб, особливо жіночої статі, які упадають за кавою, а більше всього
за чаєм. Слабкі це істоти, привчені до безтурботного життя, необізнані з
приписами гігієни… В наступному столітті настороженість до кави збереглася.
Так, один дієтолог писав: «повторяємоє єжедневно єто легкопыслие, что
безрассудство, может липроходить безнаказанно?!
(…) многие думают, что они страдают песвареннум желудка, печенью,
головными болями, а в действительности они болуют лиш теми 2-3 чашками кофе в день, которые они считают совершенно
необходимыми для своэво благосостояния» (Суворин,1931). Дійсно зловживання
кавою (більше 4-5 чашок в день) викликає у деяких людей безсоння, погіршення
пам’яті, головний біль, синдром хронічної втоми, дратівливість, депресію
(пацієнти в цьому стані схильні сповживати до 700мг кофеїну на день, причому
депресію посилює комбінація кофеїну і цукру), неприємні відчуття в ділянці
серця, тахікардію, конвульсії, відсутність апетиту, запор, пронос, збільшує
діурез, сприяє розвитку інсулінонезалежного діабету, підвищує вміст холестерину
в крові (але тільки натуральна кава не швидкорозчинна), навіть долоні пітніють.
Немає коментарів:
Дописати коментар