- стан організму, що характеризується специфічним
синдромом, але викликається різними неспецифічними подразниками – інфекції, травами,
нервові напруження, спека, холод, дія радіації, страх, радість, виробничі
фактори та ін.; стан напруженості (англ.
stress) характеризують такі ознаки : підвищення артеріального
тиску, нервозність, безсоння, втома (не пов’язана з великими фізичними
застосуваннями),
пригнічений стан, неуважність, байдужість, забудькуватість, підвищений апетит
або його відсутність, пронос, закреп, захаращення голови проблемами, на які не
маєте впливу на ін.. Стес – це сигнал про небезпеку, організм миттєво реагує на
нього викидом у кров великої кількості стимуляторів, що готують тіло до,
наприклад значних зусиль (як у спорті). Але якщо вас вилаяв шеф , то
стимулятори тут ні до чого, і в результаті вони не мов з’їдати організм, для
захисту потрібне фізичне навантаження. Проте від стресів є і користь, бо їх
відсутність „веде до зниження якості життя бо мозок потребує постійних тренувань і себе не слід
дуже жаліти” (С.В. Медведєв).
1. Змішати корені синюхи голубої,
зелені стебла вівса, „шишки” хмелю і плоди шипшини у співвідношенні 1:2:2:4;
чайну ложку з верхом суміші залити 0,25 л води, варити 1 – 2 хв., настоювати 45
хв. Пити п півсклянки двічі на день після їди, але не вранці. (Наталія Пендус).
2. Взяти сік з трьох лимонів (або чайну ложку лимонної кислоти), 250 г меду, чайну ложку
„саморобної”або аптечної настойки м’яти перцевої і 1 л талої води” (можна варити
воду з розмороженого холодильника); доза на день – 30 г суміші (Сурен Аракелян).
3. Змішати порівну листки бузини чорної і пасльону чорного, взяти чайну ложку
суміші на 0,5 л
окропу; коли охолоне, пити потроху протягом дня, ця кількість – порція на день
(Євген Гапон).
4. В стані анагії і безволля відмінно тонізують настрій листки і квітки рути
запашної (на 1 частину сировини брати 5 частин сиропу 70 %, настоювати 10
днів), приймати по 20 – 30 -40 крапель 2 – 3 – 4 рази на день в чарці води
(Іван Василькевич). Інші показування : істерія, меланхолія, судоми, спазми,
гіпертонія, ламкість капілярів; порушення менструального циклу (не перевищувати
дозу !).
5. „Мені декілька раз доводилося бачити англійців в стресових ситуаціях –
після аварії, катастрофи, у стані переляку. Пульс слабшав, а саме людина не
була в змозі зробити жодного руху. Але
джентльмен (чи леді) відразу оживав після чашечки чаю. Не має сумніву, що цей напій заспокоює нерви
і дух. Шкода, не розуміють не у всіх країнах” (Марлен Дітріх). Примітка.
Англійці давно і міцно тримають першість по споживанню чаю на душу населення –
до 4,5 кг
на рік; для порівняння : в Китаї батьківщині чаю ! – тільки 0,13 кг (В.О.).
6. Взяти по столовій ложці трави в квітучому стані васильків звичайних
(базилік), квіток лаванди, „шишок” хмелю і кореневищ пирію; залити 0,6 л окропу, настоювати під
прикриттям 2 години в теплому місці. Пити по склянці тричі на день до їди
(Животич).
7. Взяти по столовій ложці листків омели, м’яти і петрушки на 0,6 окропу,
після настоювання процідити, засолодити медом, пити тричі на день до їди
(Животич).
8. Змішати лаванду, м’яту, валеріану і ромашку у співвідношенні 2:2:3:3, 2
столових ложки суміші на 0,5 о окропу, настоювати 3 години. Пити теплим по
склянці тричі на день (“Kobieta I zycie”,
1989 № 10).
9. „Як я сама виходжу зі стресових ситуаціях ? Спеціальних прийомів у мене
немає, наприклад, йогою я не займаюся; ну, 4 – 5 разів на тиждень – аеробні
навантаження. А ще вина можу випити – також добре знімає стрес. До речі, сухе
червоне вино дуже корисне – воно продовжує життя; а доза – справа суто
індивідуальна” (Катерина Амосова).
Немає коментарів:
Дописати коментар