Під цим терміном розуміють такий період клінічного
одужання, коли явні ознаки захворювання вже відсутні, але ще немає повного
відновлення попереднього стану організму
одужання є понятття умовне оскільки при багатьох терапевтичних або хірургічних
хворобах одужання буває лише відносним,
так після операції утворюються рубці а
втрата будь якого парного органу тягне за собою замісну посилену функцію
іншого. В клініці термін
«реконвалесценція» застосовується лише тоді, коли очікується відновлення попереднього стану організму,
наприклад, для післяпологового періоду і для випадків одужання після
інфекційних захворювань. Перед реконвалесценції вимагає особливої уваги з боку
лікаря і додержання відповідного режиму з боку пацієнта, зокрема, прийом
рослинних засобів теж прискорює одужання.
1.
Старовинний рецепт
що поставить на ноги ослабленого хворого «навіть у тому випадку, коли всі інші
засоби не допомогли: взяти по пів фунта (близько 230-240г) коренів любисьтка і
животока та третину фунта коренів лопуха, залити 4 кварти води (4,6л)
варити на малому вогні 2 години, відвар перелити в інший посуд і упарити до
обсягу. 1 кварти
(1,15л), додати пів пінти (0,28) кращого голландського джину і фунт меду. Добре
закоркувати, настоювати 2 доби. Приймати по 2 столові ложки тричі на день до
їди («Єсьопоміс, 1994, №1»).
2.
Південно –
американська рослина па буд парагвайський з якої виробляють напій «мате», тепер
є у продажі і в Україні Мачє містить мало кофеїну (0,3-1,7%, в середньому
1,2%), дія цього чаю буває м’якою. Побічна дія відсутня. При регулярному
споживанні мате хворі швидко відновлюють сили, він покращує травлення,
заспокоює нерви, піднімає настрій, має також сечогінну, потогінну,
протиревматичну і в’язку дію (проте декого послабляє…); рекомендується мате
також від неврастені (Федір Зубанич).
3.
Взяти 25г сухих
(або 100г свіжих) кореневищ лепехи, подрібнити, залити 1л доброго морожого
вина, настоювати в теплому місці 3 тижні (час від часу пляшку струшувати). Пити
по 30г 6 разів на день за 30хв до їди і через 30хв після їди. Цей засіб
зміцнює нервову систему і травний тракт
(Kobieta I zycie, 1989 №10).
4.
Взяти 250г сухих
листків люцерна посівної залити 1л дестильованої води, варити 1 годину. Коли
охолоне, процідити, додати склянку м меду, розчинити. Приймати по 30-50мл тричі
на день після їди. Благотворна дія люцедіни на ослаблених пацієнтів пояснюється
багатим вмістом хлорофілу, мінеральних солей,
вітамінів: так, аскорбіна рослина
містить 450мг% (Йован Туцаков).
5.
Після важкої
хвороби зміцнить організм медичне вино. Перші 10 днів: на 1л ожинового вина
взяти 2-3 ложки листків розмарину, настоювати 3 тижні; пити по 100г після їди.
Другі 10днів на 1л марочного вина виноградного вина взяти по столовій ложці
трави золототисячника 20діб; пити по 100г після їди (Животич).
6.
Взяти пучку листків
полину гіркого, залити 3л води, довести до кипіння. Коли охолоне до теплого
стану, додати півкіла меду, розчинити. На ниточці опустити загорнуту у марлю
маленьку грудочку дріжджів, а коли почнеться бродіння, дріжджі витягнути. Через
день два рідину розлити у пляшки, закоркувати і занести у льох. Пити по 100г до
їди. Такий напій підвищує апетит і оздоровл.є печінку, це наш український
абсент, без побічної дії французького напою, бо не містить алкоголю, а
концентрація полину мінімальна (Данило Голда).
7.
Сербська знахарка
Марія Пауновська оздоровлює таким дивовижним напоєм: одну головку часнику
очистити, подрібнити, додати 50г шишкового яловицю звичайного, залити 1л білого
вина, настоювати 10днів. Пити по 50г 1-2 рази на день після їди.
Немає коментарів:
Дописати коментар