Застуда переохолодження.- гострі катаральні захворювання
верхніх дихальних шляхів, переважно вірусні інфекції, які через дію холоду
значно знижують імунний захист організму.
1.
Для профілактики
застудних захворювань в великих зубків часнику і половина лимону з коркою,
подрібнити, залити 0,25 холодної кипяченої води, настоювати 2 години при
кімнатній температурі. Приймати вранці натщесерце: дорослим по столовій ложці,
дітям- по чайній. Готовий настій зберігати в холодильнику і приймати всією
рідиною щодня від жовтня до квітня – і застуди обминуть ваш дім стороною (Лідія
Алексанян).
2.
Взяти 4 шт. листків
копитня і по 10г плодів апісу і коренів мильнянки, залити 3 склянки води,
поставити на вогонь на підставці висотою близько 20см над джерелом тепла і
томити 2 години, процідити і відразу випити склянку настою, а наступну - тільки через 6 год. увечері через годину
після вечері випити третю склянку (Агата Барлуг). Інші показання: ангіна,
запалення легенів.
3.
Словенська народна
медицина знає такий спосіб: при застарілому кашлю і застуджених легенів,
накопати коренів кропиви, вимити, подрібнити, зварити у вині з додаванням меду,
пити по 3-4 столових ложки вранці та увечері, а щоб пропотіти – натирати спину
відваром листків і стабел кропиви в оливковій олії. Якщо хворогоо ще й
«морозить» то зварити корені кропиви у вині з додаванням плодів анісу (Moderndorfer).
4.
В словацькій частині
карпат при переохолодженні для про потіння використовують звичайну рослину
гірських луків (по-нашому «полонин») відкасник безстеблий, відома рослина і в
українських Карпатах (місцеві назви: дев’ятисил,відосил, страхопох). Взяти 50г
коренів на 1л червоного вина варити 10хв, випити перед сном склянку теплого
відвару і відразу лягати в ліжко (T. Lindauerova).
Примітка . в середньовіччі цей вид мав репутацію
надійного засобу від злих духів і всілякої нечисті, відкасник був незамінним
компонентом логічного збора «закляття дев’яти трав».
5.
Пучку порошка
листків шавлії лікарської залити склянкою окропу, підсолодити, додати 2 ложки
коньяку, випити як можна більш гарячим.
Варіант: 10г листків шавлії варити 3хв в 1л білого вина, пити холодним
що півгодини по 50г протягом 3 днів (Manfred).
6.
Взяти 15г свіжих
рослин буковиці і рути, подрібнити, залити 1л вина, додати 3 столові ложки
меду, варити 5хв, приймати 2 столові ложки вранці натщесерце. Інші показання:
нежить бронхіт, грип (цеж і до рецепту 5).
7.
На Києвщині по селах
ще донедавна застуду лікували так: на гарячу чисто вимазану піч наливали кухоль
холодної води, клали шар гречаної соломи, а поверх неї – шар кінських кізяків,
потім ше шар гречаної соломи, поливати кухлем окропу, накривати мішковиною,
лягали, вкривалися ковдрою, лежати треба півтора години (записав Андрій Шкарбан
від Катерини Подольської).
8.
Щоб зігрітись з
холодного вогку погоду і заспокоювати простудний кашель, зваріть міцну каву, а
на 1 посудині змішайти жовток яйця з цукром і чайною ложкою рому, добре розмішайте
і випийте. Цей напій протипоказний хворим на серце і гіпертонікам. (Наталія
Коробка).
62а
Якщо застуда супроводжується підвищенням температурою тіла.
Ферментна система
організму може функціонувати тільки у вузькій амплітуді температур. Нормальною
вважається температура 36,8 +_0,6С, вона буває найвищою у 18 годин і
найнижчою (на 0,5С) у 3 години ночі. Температура у прямій кишці (ректальна) вища,
ніж у ротовій порожнині і найнижча у пахвах; ректальна температура вважається
ще нормальною до 37,4С, в роті до 36,7С, у піхвах до 36,7С. фізичні вправи
можуть підняти ректальну температуру до 38С, навіть до 40С.підвищена
температура тіла (перексія), може спостерігатися від інфекції (найчастіша
причина), аутоімунних хвороб (міозит, пемфігус, виразковий коліт, системний
вовчак та ін..), онкозахворювань (нефрокарцинома, лейкемія, лімфогрануломаз
тощо), а також від дії деяких медикаментів. Гіперпірексією вважається температура вище 41,2С. чи слід
«збивати» температуру, вирішує лікар; в очікуванні лікарської допомоги робити
компреси (26С), міняти що 20хв; давати пити багато рідини.
9.
Взяти 25г вербової кори (або тонких гілочок верби з листям, бажано змішати
кілька видів верби) і 50г плодів шипшини (також від кількох видів), залити 1л
води, варити 5хв; настоювати 30хв (вилити в термос або обгорнути рушником),
пити гарячим без обмеження. Крім того, змішати 50г цього відвара, 50г самогонки
і половину чайної ложки оцту; цією сумішшю натирають тіло хворого щогодини.
Спочатку температура дещо «підскочить», потім почне знижуватися (Лариса
Литвененко).
10.Приготувати
суміш: холодної кипяченої води – 1 чайну, свіжі соки – моркви 2 частини селери
1 частину, червоного буряка 1 частину, щоб соки змішувались із слиною (Леонід
Селезненко).
11.Вичавити
сік з 1-2-3 лимонів, додати трохи кипяченої води (щоб не пошкодити зубну
емаль), пити повільно, ковтками, це зменшує сильний головний біль, який
відчувається саме тоді, коли температура вже пішла на зниження (Джилянов).
12.Змішати
порівно квіти липи і бузини чорної, траву деревію, листя бобівника трилистого
(трифоль, вахта); столову на 0,25л окропу, настоювати 10хв, випити за день у 2
прийоми (T.Lindaverova).
13.На
0,5л води взяти 10г трави вербени лікарської, довести до кипіння, настоювати
10хв, випити за день в 3-4 (Valnet).
14.Кореноплод
редьки середньої величини очистити, нарізати скибками, залити по склянці води і
винного або яблучного оцту, додати 2 столові ложки меду, варити на слабкому
вогні 10хв; пити гарячим вранці натщесерце, а решту увечері розігріти і випити
перед сном, меду можна взяти більше (Т. Кононір).
15.Коли
температура тіла підскочила з невідомої причини (мається на думці що діагноз
пізніше визначить лікар), змішати порівну траву рутвиці малої (камчут,
невстаха, польова або степова петрушка, василистник) та квітучим бузини
травянистої (сабза, базник, бзюк); третину чайної ложки суміші залити склянкою
окропу. Пити за день 102 дози,але не довше тижня; як правило буває досить трьох
днів,. Варіант. Приймати цю суміш у вигляді порошку. Цей засіб придатне не
тільки при високій температурі, але і при простудних захворювань та гострому
ревматизмі (Є. Гапон).
Немає коментарів:
Дописати коментар